Apakah pandangan Islam tentang hantu yang menjadi kepercayaan masyarakat Melayu? Adakah benar hantu ada kaitan dengan roh manusia yang telah meninggal dunia?

Dalam Islam, hantu sepertimana yang dipercayai oleh masyarakat Melayu itu sama sekali tidak wujud. Melalui perkhabaran daripada al-Quran dan sunnah, didapati apa yang diperkatakan oleh masyarakat Melayu itu tiada kene mengena langsung dengan roh orang mati, sebaliknya ia adalah iblis,jin dan syaitan. Malah, mempercayai kewujudan iblis, jin dan syaitan termasuk dalam rukun Imanyang wajib diimani.

Ini kerana kewujudan iblis, jin dan syaitan disebut secara jelas di dalam al-Quran dan sunnah walaupun manusia tidak dapat melihatnya.

Ini bermakna mempercayai kewujudan kedua-duanya termasuk kedua-duanya termasuk dalam beriman kepada Allah, Kitab dan Rasul. Firman Allah s.w.t dalam surah al-Dhariyat ayat 56 yang bermaksud: "Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu."

Begitu juga firman Allah s.w.t dalam surah al-Khafi ayat 50 yang menjelaskan tentang asal usul syaitan daniblis: "Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat:'Sujudlah kamu kepada Adam':lalu mereka sujud melainkan Iblis. Ia adalah berasal daripada golongan jin, lalu ia menderhaka terhadap perintah Tuhannya. Oleh sebab itu, patutkah kamu hendak menjadikan iblis dan keturunannya sebagai sahabat2 karib yang menjadi pemimpin selain daripadaKu? Sedang mereka musuh bagi kamu, amatlah buruknya bagi orang2 yang zalim; pengganti yang mereka pilih itu."

Manakala firman Allah s.w.t dalam surat al-Araf ayat 27 pula menjelaskan tentang sifat jin dan syaitan itu yang ghaib dan tidak boleh dilihat oleh manusia. Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Wahai anak-anak Adam! Janganlah kamu diperdayakan oleh syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapa kamu dari syurga, sambil ia menyebabkan terlucutnya pakaian mereka berdua untuk memperlihatkan kepada mereka aurat mereka (yang sebelum itu tertutup). Sesungguhnya syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu teman rapat bagi orang2 yg tidak beriman".


dipetik dari Majalah Al-Ustaz
Ruangan: Mohd Aizam Mas'od

Comments

Popular posts from this blog

Bismillahi tawakkaltu ‘alallahi, walaa haula wala quwwata illa billah

Kumpulan Doa dan amalan mencari barang hilang

Tanda-tanda Terkena Sihir