Posts

Showing posts from May 23, 2010

Takdir Allah terlalu MiStErI

Image
Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikkan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang sama yang kita hulurkan kebaikan itu.

Allah Maha Berkuasa. Adakalanya takdir dan perbuatanNya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah, what you give, you get back. Itu hukum sunnatullah dalam hubungan sesama manusia. Dalam istilah biasa, itu dipanggil golden rule!"

Siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan tetapi orang yang kita beri kebaikan, tidak ada disitu untuk membalas kebaikan kita...Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain,yang tidak pernah berasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!"

Orang yang iklas akan diberi ketengan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting...hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama da…

Mengapa Masih Bersedih?

Image
Suatu hari, ada seorang mengeluh mengenai kesusahan kehidupannya kepada Muhammad bin Samak, seorang imam yang sangat zuhud. Ia mengeluh kerana dibebani hutan dan kesulitan mendapatkan wang.

Ibn Samak lalu bertanya kepadanya: "Berapakah wang yang engkau perlukan?"
Ia menjawab:"Sepuluh ribu."

Ibn Samak bertanya lagi:"Adakah kamu mahu memiliki wang sepuluh ribu dengan matamu hilang?"
Si fakir menjawab:"Tidak mahu." Ulama itu berkata lagi:"Adakah kamu mahu memiliki wang sepuluh ribu tetapi lidahmu menjadi bisu?" Is menjawab:"Tidak mahu."

"Adakah kamu mahu memiliki wang sepuluh ribu namun kaki dan tangmu terputus?" Sekali lagi orang itu menjawab:"Saya tidak mahu"

Ulama yang bijak itu lalu berkata:"Kamu memiliki sesuatu yang lebih berharga daripada wang tiga puluh ribu, tapi mengapa masih bersedih?"

Orang yang Derhaka yang ditimpa Musibah

Image
Apakah petanda Allah tidak sayangkan kita?
Jangan tersilap, malah dalam keadaan berdosa sekalipun, Allah datangkan ujian untuk kebaikan. Jika orang baik mendapat peningkatan darjat apabila menerima musibah, maka orang yang berdosa pula mendapat satu pengampunan dengan musibah (kafarah) yang diterimanya.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Tidaklah seorang Mukmin tertimpa musibah tertusuk duri atau lebih daripada itu, kecuali dengan nya Allah akan menghapuskan sebahagian dosanya"

Paling tidak, biarlah kita diuji secara kafarah, yang dengannya, kita akan menyergerakan taubat kepada Allah. Tagihlah janji Allah ini:"Dan apa sahaja musibah yang menimpa ke atas kamu adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, maka Allah memaafkan sebahagian besar dari kesalahan-kesalahanmu'(Surah Al-Syura)
Maksud sabda Nabi s.a.w:" Sesungguhnya besarnya pahala diukur dengan besarnya ujian, dan apabila Allah suka kepada kaum itu, maka mereka diuji. Jika mereka redha, maka Al…

Istikharahku Membisikkan Sesuatu

Image
Bagaimana kita nak tahu si dia terbaik untuk kita atau tak? Bagaimana kita nak tahu sesuatu pilihan itu adalah yang terbaik atau tidak. Apa itu Istikharah? Solat ini dilakukan bukan dalam urusan memilih jodoh semata-mata bahkan dalam apa jua urusan yang melibatkan dilema membuat pilihan.Serahkan kepada Allah dalam membuat pilihan dengan istikharah dan muyawarah(berbincang).

Firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Wahai orang yang beriman, bahwa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib adalah semata-mata amalan kotor daripada perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya agar kamu berjaya"(Surah Al-Maidah)

Sebagai pengganti kepada unsur-unsur ramalan itu, Allah s.w.t mensyariatkan istikharah yang mengandungi benih tauhid di dalamnya. Tidak akan menyesal orang yang memilih untuk beristikharah sebelum memutuskan urusannya.

Petunjuk istikharah tidak semestinya dalam bentuk mimpi. Malah boleh hadir dalam bentuk ketengan hati. Dipermudahkan jalan ke ar…

Tip dan Pantang Larang Sirat

Image
"Dan diletakkan sebuah jambatan di atas neraka jahanam, lalu aku dan umatku menjadi orang pertama yang mentii di atasnya. Rasul-rasul berdoa pada hari itu: 'Ya Allah, selamatkan , selamatkan.'


Rasulullah s.a.w pernah menyebut beberapa amalan yang dapat menjamn keselamatan seseorang melintas di atas sirat. Antaranya adalah:

1. Banyakkan bersedekah: - Imam Abu Nu'aim meriwayatkan di dalam Hilayat Al-Auliya' sebuah hadis daripada Rasulullah s.a.w , maksud sabda Baginda: "Sesiapa yang memperbagus sedekah di dunia, ia akan berjaya melintasi sirat.

2. Melazimkan diri hadir ke masjid:- Hadis riwayat al-Bazzar daripada Abu Darda, bahawa Nabi s.a.w. bersabda, mafhumnya: "Sesiapa yang menjadikan masjid sebagai rumahnya, maka Allah menjamin untuknya rahmat, kenikmatan dan berjaya melintasi sirat." (Al-Bazzar berkata, sanadnya hasan)

Sebaliknya, beberapa amalan buruk dapat merencatkan kelancaran perjalanan seseorang di atas titian sirat. Amalan itu antara lain adal…