Posts

Showing posts from November 18, 2012
Image
Jika kita anggap dunia seperti jambatan bagi akhirat, perlu supaya jambatan itu diperkukuh. Kalau kita anggap dunia seperti kapal bagi orang yang menumpang ke akhirat, perlu juga kapal yang boleh membawa kita ke akhirat.
Image
Badan kita ini sebagai sarung bagi hati kita. Apalah gunanya sarung pedang, kalau pedangnya itu tidak baik.

Kalau Aku Buat Dosa

Aku akan diharamkan daripada mendapat ilmu yang bermanfaatAku pasti sentiasa murung dan akan wujud keresahan dalam hatiSegala urusan yang aku lalui setiap hari pasti dihurung kesusahan dan kepayahanPerkara ketaatan diharamkan daripada dirikuAku diharamkan daripada mendapat keberkatanTerasa sempitnya dadakuAku terus bergelumang dengan pelbagai perkara buruk lagiDosa dan maksiat itu menjadi kebiasaan bagikuSedihnya apabila Allah menghina diriku iniHatiku bertambah pedih ketika manusia lain memandang hina kepadakuBahkan, binatang ternakan turut melaknatikuHanya kehinaan yang layak buat dirikuHatiku dipenuhi dengna titik-titik hitamAku diselubungi kelaknatanDoa aku terhijab dan terhalang daripada dimakbulkanAku tidak lagi mengecapi kebahagiaanPerisai malu tidak lagi bertahan dalam dirikuTanpa disedari, nikmat yang ada telah ditarik oleh AllahDiri aku sudah tentu dibaluti perassan takut yang tidak terperiAku mampu ditawan oleh syaitan dengan mudahPengkahiran hidupku sudah tentu dalam keada…

Semakin Tua, Hati semakin keras

Dosa umpama pokok yang tumbuh dalam hati. Semakin lama dosa itu dibiarkan tanpa dicabut keluar, maka semakin kuat cengkaman akar dosa itu dalam jiwa seseorang.  Dosa umpama benih pohon kejahatan yang bersemi dalam hati. Mula-mula dia bercambah, mengeluarkan akar, batang, dahan, ranting dan daun-daun. (sumber dari solusi #46)

Berita Baik untuk Orang yang Bertaubat

Dah terlanjur buat maksiat atau dosa? Jangan putus asa. Pintu taubat tidak perah tertutup melainkan ketika nyawa sudah berada dikerongkong dan ketika matahari terbit dari barat ke timur.

1. Petua kejayaan. Apa kata masukkan bertaubat dan beristighfar sebagai salah satu langkah mencapai kejayaan. Ini selari dengan firman Allah.s.w.t yang bermaksud:"Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman supaya kamu beruntung (beroleh kejayaan)" (Surah al-Nur24:31)

2. Lupus Dosa. Jika dahulu dosa seolah-olah menjadi "perhiasan" diri, kini dosa akan dibakulsampahkan. Pasti seronok kalau akaun dosa kini jadi defisit. Allah berfirman yang bermaksud:"Wahai orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah engan taubat nasuha (taubat yang semurni-murninya). Mudah-mudahan Rabmu akan menutup kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam jannah yang mengalir dibawahnya sungai-sungai."(Surah al-Tahrim 66:8)

3. Keburukan diganti dengan kebaikan. Tidak …
Image