Posts

Showing posts from May 8, 2011

Donkey story

Belajarlah untuk berkata CUKUP

Image

Biar aku pulak jadi ISTERI..

Proses Latihan Industri/Praktikal

Image
Mcm pilihanraya pulak kan...ni bukan pilihanraya. Ini adalah salah satu proses pengasingan permohonan penempatan pelajar2 yg akan menjalani Latihan Industri. Permohonan tempat yg sama akan ditempatkan sekali agar senang nak buat surat kepada majikan berkenaan. Biasanya diaorg suka kita hantar permohonan sekali gus, bukan secara runcit dan persorangan.


Setiap satu tempat tu ada quota masing2 dan selalunya permohonan mereka nie bertindih. Tempat pilihan pertama pelajar A tapi adalah tempat permohonan pilihan kedua pelajar B. Dan begitulah seterusnya. Kalau kita hantar semua permohonan tanpa tapisan quota, CGPA dan sebagainya, kemungkinan untuk tidak dapat penempatan tersebut adalah tinggi. Rugi. Kita akan hantar application berdasarkan:
1. Tempat pilihan yg diminta samada pilihan pertama atau pilihan kedua atau pilihan dlm senarai Universiti.
2. Bergantung kepada quota penerimaan pelajar bagi tempat tersebut
3.Yang mempunyai kemudahan penginapan/pengangkutan (yg mana berkenaan)
4.Tempa…

Hari konvo Faiz...

Kenangan di Labuan...dari Tingkat Bilik Beta Service Apartment, Labuan

Image
Pemandangan waktu malam dari tingkat bilik kitaorg kat Beta Service Apartment, Labuan. Sabah.


 Nampak tak dataran kat ujung sana? Selepas tiang2 serombong tu...makcik cleaner kat sini bagi tahu yg daratan tu ialah Negara Brunei. Hebat tak? Bangun pagi tengok Brunei. Nak tido pun tengok Brunei...InsyaAllah satu hari nanti akan ku jejakkan kaki ku kesana.....

 Opps...gambar senget...jd korang sengetkan kepala untuk melihat ketinggian bangunan ni ya...




Bilik tingkat atas...angin yg berderu2....besssttt sgt. Nature. Tak payah pakai aircond.
Hati2 bile nak jemur baju, pastikan bubuh klip...kalo idak alamat x jumpe la...

 Ruang Tamu....






 Ini pemandangan waktu matahari mula terbenam....cantekkan..




Kenangan di Labuan.....Pasar Labuan

Image
Pandangan Luar Pasar Kering di Labuan, Sabah

 Inilah rupa pasar bahan2 kering di Labuan, Sabah. Kat sinilah kalo nak beli ikan bilis, udang kering, keropok2 , sagu dan mcm2 bahan2 kering.juga buah2an tempatan.


 Bahagian sayur2an... bezanya...lantai pasar nie tak la basah sbb section nie hanya menjual barang2 kering dan sayur2an.


 Ikan bilis yg pelbagai saiz dan rupa...bestttt sgt... Mmg rasa ikan bilisnyer agak lain sket dari yg di Semenanjung. Udang keringnyer pun bersaiz besar.



 Mangga..........




Avacado yg dijunpai di Pasar



 Ini bukan jeruk buah2an tapi buah2an/sayur yg dah siap dipotong untuk dimasak....



 Sayur2an yg dah siap dipotong dan dibungkus...mcm peria senanggggg...bukak, basuh...masuk periuk...


Ini pulak salah satu frozen food shop. Kedai ini lah yg menawarkan perkhidmatan packing untuk frozen fish, prawn, dan mcm2 lagi...siap anta ke Airpot untuk kita...








Tiram


 Tiram ni tak boleh dimakan. Ia dijual secara komersial dlm tin. Dlm tiram nie ada mutiara untuk dibuat loket. Dia …

Udang SABAH

Image
Masa Trip aku ke Sabah 23hb June 2010, salah satu benda yg aku bawak balik ialah UDANG. Kenapa udang? Sbb ia adalah salah satu makanan kegemaran hubby ngan anak2 aku. Udang kat sana BESAR2 dan murah berbanding dengan Semenanjung.



Mcm mana aku bawak balik? Ada a few shops kat sana yg menawarkan makanan laut segar yg boleh di packing untuk dibawak balik. Dia letak dlm ice box yg warna putih tu dan dia akan hantar ke Airport pada hari dan tarikh sebelum kita berlepas. Cool kan...



Udang yg sudah siap dimasak...sweet sour..



 Masih dlm kuali....baru lepas masak...


Besarkan saiz udang nie. Aku ukur dgn sudu makan....