Posts

Showing posts from November 10, 2013

Kita jangan sesekali membuat seseorang merasa kecil walaupun peminta sedekah. Beri wang kepada mereka dengan penuh kasih sayang dan bukan mencampak wang kepada mereka.

Adakah sah solat saya jika kucing jilat kaki saya dan duduk atas riba.

Kucing ini adalah binatang kesayangan Rasulullah SAW. Kucing ini suka bermain dengan manusia dan suka duduk di atas rumah, sofa dan sebagainya. Sebab itu Allah ini Maha Bijaksana. Allah tak buat badak sumbu tinggal atas rumah kita, tak duduk atas sofa. Jika dibuat macam tu, termenung tuan rumah kena ganti sofa setiap hari. Nak berleter kat badak sumbu takut kena sondol. Redha je la. Persoalannya jika kucing jilat kaki kita, adakah batal solat. Jawabnya tidak batal. Bukan setakat kucing, jika singa jilat sekalipun tidak batal solat. Begitu juga kucing duduk di atas riba juga tidak membatalkan solat. Kecuali badan kucing itu kita nampak najis yang melekat. Semua binatang duduk di atas riba pun tak ada masalah kecuali anjing dan babi.. Badak sumbu pun tak ada masalah duduk atas riba dengan syarat tak terberak. Jika terberak batal wuduk dan solat..

Setiap kali kita memberi alasan beerti kita ada banyak virus minda yang akan merosakkan masa depan kita dunia dan akhirat.

JANGAN MENIPU DIRI

Sering di sakiti oleh Seseorang, tapi masih ''menutupi rasa sakitmu"

Sering di kecewakan Oleh seseorang tapi masih ''mengharapkannya''

Sering di Di khianati oleh seseorang, tapi masih ''mempedulikannya ''

Jangan kau terus menerus menipu dirimu sendiri..

Biarlah,
Jika dia terus menerus menyakitimu, Lupakanlah dia dari hidupmu

Jika dia terus menerus Mengecewakanmu, Lupakanlah dia dari Hatimu..

Percayalah,
Bahwa di jauh Sana ada seseorang yang Sedang menantikanmu dengan sebuah keindahan

Yakinlah,
Bahwa seseorang yang lebih baik darinya sedang menunggu mu.. Menunggu....

Ya menunggu.. Saat saat yang Tepat yang Telah Allah SWT Catatkan..

Percayalah..!!

Wang, Masa dan Tenaga.

Ketika masih diawal usia, kita punya banyak Masa dan Tenaga, tetapi tidak punya Wang. Sebab itulah, hidup kurang seronok.

Ketika kita separuh usia, kita punya Wang dan Tenaga, kerana ketika itu kita dipuncak kerjaya. Tapi kita tidak punya Masa. Kita sibuk. Sebab itulah, hidup kurang seronok.

Ketika kita dihujung usia, kita punya Wang dan Masa, tetapi kita sudah kurang Tenaga. Sebab itulah, hidup kurang seronok.

Oleh itu, belajarnya untuk menghargai apa yang sedang dilalui. Belajarlah untuk seronok, walau apa jua keadaan kita.

Dr. Hj. Tengku Asmadi T. Mohamad

BUKAN KERANA TAKUT KEPADA ISTERI

(1) Suami yang mencuci baju sendiri bukan kerana ingin menyenangkan isterinya, bukan kerana takut tangan isteri menjadi kasar, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(2) Suami tidak bersuara keras pada isteri bukan kerana takut dengan isterinya akan marah dan pergi dari rumah, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(3) Suami sabar dan diam ketika isteri menuntut hal-hal di luar batas kemampuannya bukan kerana takut ditinggalkan sang isteri, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(4) Suami tersenyum melihat isterinya cemburu kepada perempuan lain bukan kerana takut kepada isterinya, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(5) Suami memakan makanan isterinya yang masin atau pun yang keras bukan kerana mencuba romantis di depan isteri, tapi KERANA Rasulullah SAW MENGHARGAI MASAKAN ISTERINYA.

(6) Suami mengumpulkan sejumlah dana untuk disimpan isteri bukan kerana bodoh dalam mengatur kewangan, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(7) Suami merawat anak-anak kecil ketika mereka…