Posts

Showing posts from July 22, 2012

Jiran saya seorang yang berbangsa Cina menjemput saya ke rumahnya sempena Tahun Baru Cina. Apa hukumnya?

Jawapan:
Bangsa Cina mempunyai dua perayaan besar. Perayaan yang pertama adalah Tahun Baru Cina atau Gong Xi Fa Cai dan yang kedua adlah Cap Go Meh. Ada ulama mengatakan harus untuk meraikan Tahun Baru Cina kerana ia bukan perayaan agama tetapi budaya. Tetapi haram meraikanCap Go Meh derana perayaan ini melibatkan agama.

Sumber: Ustaz Azhar Idrus
Majalah Al Ustaz

Apakah batal solat apabila selesai solat, ada nasi sebutir di dalam mulut?

Jawapan:
 Tidak batal hatta dalam solat sekalipun. Tetapi jika dalam solat, sunat meludah ke kiri atau ke dalam poket atau lengan baju.

Sumber:Ustaz Ashar Idrus
Majalah Al Ustaz

Diuji di ambang Ramadhan

Assalamualaikum buat semua pembaca blog. Rasanya masih belum terlewat utk sy mengucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa di Bulan Ramadhan yg mulia ini. Rebutlah masa yg ada utk saham kita disana dan jgn lupa banyakkan bersedekah dan berdoa. Mudah-mudahan kita menjadi hambaNYA yg terbaik.

Alhamdulillah aku diuji lagi dengan kasih sayangNYA. Semalam adalah hari pertama aku bertugas semula selepas 'direhatkan' selama 3 minggu. Hahaha...istilah 'di rehatkan' digunakan semula....eeemmm dimasukkan ke wad sebenarnya. Sakit perut. Simple je kan...bukan apendiks tapi being dignosed as Umbilical Hernia. Apa yg aku nak share adalah simtom2nya dlm bahasa aku sendiri. Biasanya org kita bile sakit perut, cari minyak angin dulukan...bila rasa pedih ulu hati eemmm gastrik la tu..tapi bukan semua sakit perut dan pedih ulu hati itu adalah penyakit biasa-biasa saja, mungkin ia juga sebagai salah satu sintom penyakit lain. Ramai org suke diet. Bila rasa makan sikit kita rasa senang hati s…