Posts

Showing posts from May 1, 2011

Praktikal Training baru seminggu

Today 6th May 2011. End of first week of May. Ini bermakna baru seminggu 3rd year student KOS doing their practical. As I expected, dlm masa first to 2nd week, budak2 ni x faham tentang dunia pekerjaan. Cuma yg pernah buat keje part time sahaja akan memahami. Tak semestinya semua yg kita nak kita dapat dan tak semestinya semua yg kita tak suka adalah buruk untuk kita. Kadang2 ayat tersebut diulang2 oleh student2 yg bijak pandai nie. Tapi hanyalah dibibir, bukan dihati.Tak semestinya bila kita belajar tentang "A" maka bila kita keluar ke dunia pekerjaan maka "A" lah yg kita dapat. Tak semestinya bila seorang sebagai contoh mengambil kursus perguruan, pengkhususan dlm Sejarah, maka bila dia keluar mengajar maka dia akan mengajar pelajaran Sejarah semata. Kadang2 langsung tidak mengajar Sejarah, tapi subjek2 yg lain. Kita major dlm Statistik, tapi dlm dunia pekerjaan adakah statistik yg kita kejar atau imbuhan yg kita kejar? Maka lebih baik kita redha dan jgn putus as…

Kun Fa Ya Kun...Bila Allah kata,"Jadi" maka 'Jadilah"..

Selepas sebulan bercuti tanpa gaji hari ini is my first day of work. Liat jugak nak bangun pagi tadi tapi mengenangkan tanggungjawab yg perlu aku laksana, banggggguuuuuu huhuhuhu. Lebih kurang dua bulan setengah blog nie tak ku jengah, hari ni terlepas rindu ku untuk menulis eeerrr menaip...lebih kepada meluahkan isi hati ku.

Ada yg tertanya2 apa yang terjadi apa aku...hehehe..mcm la aku ni famous sgtkan hahaha...17hb Feb 2011 pkl 6.50ptg, hari dan waktu yg merubahkan segalanya. On the said date and time, aku terima satu fon call dari anak aku yg kedua. "Mama boleh datang sini tak?". "Kenapa?" tanya aku. "Aiman accident." "Kat mana?"soal ku lagi. "Kat depan kedai Tiara." Sikit pun tak ada nada2 yg mencurigakan pada aku. Aku dan suami terus ke sana. Dlm hati aku sikit pun tak menyangka Jalan Bukit Setongkol jam ketika itu adalah kerana kemalangan tersebut. Cara Aiman berckp dlm telefon mcm accident yg kecik2 je...mcm baru langgar ayam k…