Posts

Showing posts from May 27, 2012

Khilaf - Perbezaan pendapat

Tidak sependapat bukan bermakna tidak sehaluan. Dalam merealisasikan matlamat satu perjuangan ada ketikanya melalui cara yang berbeza. Perbezaan pendapat sebenarnya satu rahmat yang membolehkan kita melihat dari sudut pandang yang kita tidak nampak tapi orang lain nampak. Pendapat seorang individu yang punya ilmu lebih baik dari pendapat 1000 orang yang jahil. Namun begitu pendapat sekumpulan individu yang sama tarafnya tetap lebih baik berbanding hanya pendapat satu orang. - Dr. Hj. Tengku Asmadi

Aku Sebutir Pasir

Image
Di saat TIDAK ADA SEORANG PUN yang boleh kamu percaya untuk mendengar isi hatimu..
Di saat tidak ada yang mampu MENGHILANGKAN gelisah di hatimu..
Di saat bibirmu TIDAK MAMPU mengeluarkan kata-kata..

Maka, BERBICARALAH DALAM SUJUDMU..berceritalah padaNya, Allah yang akan menjadi PENDENGAR YANG SETIA untukmu..

4 Lelaki Yang Ditarik Ke Neraka

Pertama: Ayahnya
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.
Kedua: Suaminya
Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram, apabila suami mendiam diri.. walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal) maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga: Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM.. tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat: Anak Lelakinya
Apabila…

Tidak Ada Kebetulan

Image
Pertemuan kita semua bukannya kebetulan.
Bertukarnya persekitaran yang diselubungi rasa kekok itu bukanlah untuk merenggangkan, bukan untuk diambil ringan, dan bukan juga untuk merasakan tiada jalan lain selain berputus asa.
Allah yang menetapkan segalanya. Dan Dia mahu menguji, apakah kita mahu bersabar?
Kadangkala manusia ini perlu diketuk sedikit, baru tersedar. Ada yang ketuk sekali tak sedar-sedar. Mungkin caranya tidak kena, dan caranya membuatkan dia terus pecah, atau yang mengetuk menyerah kalah.
Setiap manusia punya ujian masing-masing, kan?
Mungkin yang membuatkan kita rasa sukar untuk berubah adalah rasa tidak yakin terhadap diri.
Dan rasa tidak yakin ini hanya mampu diubat dengan satu cara sahaja, iaitu :-
Yakin kepada Allah. Yakin dengan keyakinan yang tidak ber’tapi’. Yakin bahawa Allah itu Maha Teliti, dan Dia tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia.

Sesiapa pun boleh masuk syurga...

Assalamualaikum,semoga sihat semuanya.
Sesiapapun boleh memasuki syurga samada orang kaya,orang miskin,orang sihat,orang sakit,orang kecil,orang besar,asalkan mereka mengikuti peraturan agama.
Sayangnya,ada yg tidak sedar di mana ada amalan nampak simple tapi nilainya besar di sisi Allah seperti tersenyum,membuang sampah di jalan,melawat orang sakit,bersedekah,memberi salam,melayan tetamu,mengutamakan orang tua,orang kurang upaya,orang perempuan dll.
Semoga sahabat FB ustazah dapat amalkan,Aamiin...
Salam penuh kasih sayang (dipetik dari Ustazah SNB.)

4 Malaikat Yang Mendatangi Orang Sakit!

Tak perlu Anda bersedih dalam sakit karena itu adalah ujian dalam ibadah Anda. Salah satu bukti kasih sayang-NYA adalah, Tuhan mengutus 4 malaikat untuk selalu menjaga kita dalam sakit. Berikut adalah penjelasannya;

“Apabila seorang hamba yang beriman menderita sakit, maka Allah memerintahkan kepada para malaikat agar menulis perbuatan yang terbaik yang d...ikerjakan hamba mukmin itu pada saat sehat dan pada saat waktu senangnya.”

Ujaran Rasulullah SAW tsb diriwayatkan oleh Abu Imamah al Bahili. Dalam hadist yang lain Rasulullah bersabda :

“Apabila seorang hamba mukmin sakit, maka Allah mengutus 4 malaikat untuk datang padanya.”

Allah memerintahkan :
1. Malaikat pertama untuk mengambil kekuatannya sehingga menjadi lemah.
2. MAlaikat kedua untuk mengambil rasa lezatnya makanan dari mulutnya
3. Malaikat ketiga untuk mengambil cahaya terang di wajahnya sehingga berubahlah wajah si sakit menjadi pucat pasi.
4. Malaikat keempat untuk mengambil semua dosanya , maka berubahlah si sakit menj…

Mari menghitung..

Jangan hitung daun-daun yang berguguran di taman, tapi hitunglah bunga-bunga yang indah bermekaran setiap pagi. Jangan hitung-hitung harimu dengan air mata yang menetes di pipi, tapi hitunglah senyuman-senyuman yang terlukis di wajahmu. Jangan jalani hari dengan menghitung cobaan-cobaan yang kamu alami, tapi hiduplah dengan berkat-berkat dan anugerah yang sudah kau terima dari TUHAN mu dalam hidupmu. Belajarlah bersyukur atas apa yang kamu miliki sekarang…

Tanggungjawab suami, isteri dan Mertua

As salamu'alaikum shbt tersayang. Moga Allah beri hidayah kpd kita semua. Saya baru selesai kendalikan 4 siri ceramah d Perth. Setiap sesi penuh sesak hingga tiada tempat duduk. Masy Islam d Perth amat dahagakan ilmu & tak lepaskan peluang utk dptkan ilmu. Kita d Msia d kelilingi ilmu, tapi ramai yg tak kesah nak timba ilmu. Dari soalan yg d terima, ramai anak jahil peranannya, ramai yg baru kawin tak faham t jwb suami/ isteri. Mertua tak faham batas hak hingga susahkan anak2 jadi porak peranda. Ibubapa zalimi anak hingga anak ramai yg derhaka & derita. Ramai keluarga derita sbb suami jahil & jadi dayus. Kenapa ramai yg "selesa" jahil hingga susahkan diri & byk pihak lain? Mari koreksi diri & hidupkan budaya mencari ilmu. Wassalam. (dipetik dari Dr Fadzilah Kamsah)
.............................
Mmg benar bagai dikata, kita hidup di kelilingi ilmu tapi ramai yang tak kesah nak menimba ilmu. Ada yang berfikiran yang "ilmu ini aku dah tahu" mak…

Doa Orang Berpuasa Makbul

Image
Jangan lupa banyakkan berdoa bagi orang yang berpuasa.

"Doa yang tidak ditolak bagi orang berpuasa ialah ketika dia berbuka." (HR Ibn Majah)Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang-orang yang beriman. (Surah Adz-Dzaariyaat, Ayat 55)

Life is like a flute

Image
Life is like a flute ..it may have many holes and emptiness ....but if you work on it carefully it can play Magical melodies ..have a wonderful week to all my friends

Hadiah untuk IBU..

Assalamualaikum,sahabat FB ustazah yg disayangi,
Cuba kita renung kembali sepanjang hidup ini,
Berapa kali kita telah memberi hadiah kpd ibu kita.?
Pernahkah kita bertanya kpd ibu,apakah yg ia inginkan?
Carilah jawapan dan berikan yg terbaik utknya.
Inilah yg diajar oleh Rasulullah kpd umatnya bagaimana cara nya mencintai ibu iaitu sentiasa memberi hadiah.
cuba amalkan pasti hidup kita menjadi lebih indah dan bahagia...

(copied from Ustazah Siti Nur Bahyah)

Haram kecil atau Haram BESAR...

Kita perlu didik anak-anak tentang apa itu sistem nilai. Makan babi sama ada secubit daging atau seekor hukumnya tetap haram. Tiada yang dikatakan sebagai haram kecil atau haram besar. Mencuri, sama anak 10 sen atau RM10 atau RM1,000 atau RM1 juta namanya tetap mencuri juga. Itulah nilai yang kita mahu anak-anak tahu. Yang salah tetap salah, tidak kira kecil atau besar. Mereka yang sanggup buat tidak peduli pada perkara yang salah sama ada kecil atau besar bermakna sistem nilainya telah rosak. Begitulah juga dengan hutang. Sama ada kita hutang RM1 ringgit atau RM500 juta, namanya tetap hutang dan bayar tetap kena bayar. Mungkin terlepas di dunia tetapi tidak akan terlepas di akhirat.

Duit, kuasa, kedudukan, harta, nama bukanlah syaitan. Tetapi itu semua merupakan kanta pembesar yang akan membesarkan nilai-nilai yang ada daam diri kita. Saya percaya orang yang nilainya telah rosak, masa jadi orang kecil merompak secara kecil-kecilan tetapi bila jadi orang besar merompak secara besar-…