Posts

Showing posts from January 1, 2012

Pesan Nabi

Kata Nabi Muhammad S.A.W; siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezeki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak .

Jangan Kerana kita

jangan kerana kita, orang lain turut mendapat dosa dan berubah jadi lebih buruk...
ayuhlah saling mewangikan dengan kebaikan dan kemuliaan....

Renungan

org zaman dahulu terpencil dan teknologi terbatas... barangkali ada alasan tak terima hidayah.... zaman sekarang, maklumat dan dakwah sana sini... apa alasan nak berhujjah di depan Allah nanti...

Dlm mencari Ilmu

Image
Selangkah kita mencari ilmu Allah, 70,000 Malaikat akan menghamparkan sayap di bawah tapak kaki yang melangkah...... InsyaAllah....

Belajarlah untuk memaafkan

Belajarlah untuk memaafi walau diri sering dilukai. Andai sudah habis bertahan, Carilah peluang berterus terang. Teruskan perbincangan dengan aman.
Tiada kesudahan dengan berdendam. Kau hanya menyubur perbalahan dan tiada hati akan tenteram. Kehidupan hanya akan berlangsung sebentar sahaja sebelum menamatkan perjalanan. Hendak diusung ke mana kemarahan yang berapi di dalam? Jadilah insan penyabar yang tahan diuji celaan, hinaan dan ejekan. Serahkan kepada Allah yang menentukan kesudahannnya kerana Dia maha adil menentukan balasan.