Posts

Showing posts from November 15, 2009

Ingin Allah "bercakap" denganmu?

Image
"Jika kamu ingin Allah "bercakap " denganmu, bacalah al-Quran kerana al-Quran adalah ayat-ayat Allah yang dirujukan kepadamu. Tetapi jika kamu pula ingin "bercakap" dengan Allah maka dirikanlah solat..."

Menjaga Hati

Image
Berhati-hatilah menjaga hati kerana amalan yang sebesar gunung sekalipun tidak bernilai walau sedebu pun, sekiranya diamalkan tanpa ikhlas.

Masalah dan kehidupan

Image
"Masalah ialah perkara normal dalam kehidupan manusia. Setiap kali anda ditimpa masalah, ingatlah; pada hari ini, berjuta orang ditimpa masalah dan anda salah seorang daripadanya."

Berani kerana sunah

Image
"Seorang Muslim pemberani meletakkan asa tindakannya dengan keyakinan penuh bahawa segala sesuatu ditentukan oleh Allah s.w.t dengan qadak dan qadar-Nya."

Iman adalah kunci

Image
"Iman di hati ialah kunci utama ke arah perubahan sikap. Ia secara automatik akan mengubah manusia secara bertahap-tahap. Transformasi, reformasi, evolusi, revolusi atau apa sahaja istilahnya, mesti berlandaskan soal hati."

Hati yang ingat mati akan sentiasa hidup!

Image
Sabda Rasulullah s.a.w:

"Keadaan orang Mukmin iut sangat menakjubkan, kerana segala urusan yang menimpanya dianggap baik. Tetapi keadan ini hanya berlaku kepada orang yang beriman. Iaitu, apabila mendapat kesenangan, dia bersyukur kerana itu lebih baik untuknya. Dan apabila dilanda kesusahan dia bersabar, kerana itu lebih biak untuknya."

(Riwayat Muslim daripada Abu Yahya Syuhaib bin Sinan r.a)