Posts

Showing posts from July 21, 2013

ALLAH menguji keikhlasan apabila bersendirian. ALLAH memberi kedewasaan apabila ditimpa masalah. ALLAH melatih kesabaran dlm kesakitan. Dan ALLAH tidak pernah mengambil sesuatu yg kita sayang, kecuali menggantikannya dengan yg lebih baik..InsyaALLAH.

Doa Untuk Mengubati Cinta dan Kasih Sayang Yang Telah Pudar atau Hilang

1. Solat hajat - Minta dipermudahkan dan dimakbulkan (Baca surah Al An’Nam Ayat 122 ini selepas solat hajat) - Mohon pada Allah SWT kembalikan perasaan cinta dan kasih sayangnya terhadap anda

2. Boleh amalkan doa ini selepas setiap kali solat waktu. Baca doa ini dan ditiup pada tangan dan sapu pada wajah serta lurutkan ke seluruh badan.

3. Jika yang sudah berkahwin, baca pada air doa ini dan minum. Masukkan juga dalam minuman si dia. Mulakan selawat 3 kali, Al-Fatihah 7 kali. إن شاء الل dengan izin-Nya dapat diselamatkan rumahtangga anda.

Apabila kita ingin..

✔ Apabila kamu teringatkan seseorang, perbanyaklah olehmu ISTIGHFAR

✔ Apabila kamu lupa tentang apa yg kamu pelajari, perbanyakkanlah SELAWAT

✔ Apabila kamu ingin wajah berseri & sejuk mata memandang, perbanyaklah SOLAT DHUHA

✔ Apabila kamu inginkan perlindungan & kekuatan hati, perbanyaklah TAHAJUD dan...

✔ Apabila kamu inginkan malaikat mendampingimu & mengelak dari pandangan nafsu syaitan, hendaklah kamu sentiasa berada dalam keadaan BERWUDHU.
Image

Petua Untuk Mengurangkan Kencing Manis

Petua 1 - Kulit Buah Manggis - Ambil kulit buah manggis dan bersihkannya. Kemudian, keringkan kulit tersebut. Rebuskan kulit buah manggis yang sudah kering sampai mendidih. Setelah itu, biarkannya suam dan minum perlahan-lahan. Air rebusan ini perlu diminum 2 kali sehari. Walaupun rasanya agak kelat dan pahit, jika diamalkan mampu mengurangkan tahap penyakit kencing manis.


Petua 2 – Petai - Anda boleh pilih samaada memakannya secara mentah, merebus ataupun mencapurkannya dalam masakan. Amalan memakan petai ini bagus kerana ia mampu menghalang jangkitan serta mengubati sistem pembuangan air kecil. Selain kencing manis, petai juga berkhasiat mengurangkan tekanan darah tinggi.

Allah tak pernah kekalkan

Allah tak pernah kekalkan malam tanpa siang,
Allah tak pernah kekalkan hujan tanpa panas,
Allah tak pernah kekalkan tangisan tanpa ketawa,
Begitu juga sedih, Allah takkan kekalkan sedih tanpa gembira.
Bersangka baiklah dengan Allah.
Allah akan kurniakan sesuatu yang baik juga.
Allah tak pernah menzalimi hambaNya.
Dan janganlah kamu menzalimi diri kamu sendiri.
Tersenyumlah dalam menghadapi hari-harimu

Doa Untuk Merawat Tulang Patah, Tulang Retak atau Tulang Rapuh

a. Surah Yasiin banyak khasiatnya dan di antara bahagian ayat-ayat ini sebagai penawar kepada patah tulang, retak tulang dan lain-lain berkaitan patah. Jika mengalami patah akibat jatuh atau yang aktif bersukan lasak seperti ragbi, bola sepak elok amalkan sebelum masuk padang. Baca selawat 3 kali dan ayat-ayat tersebut dan sapu pada kaki atau seluruh badan supaya elak patah.

b. Bagi yang mengalami retak tulang dan "Ostoeporosis" iaitu tulang rapuh terutama orang-orang tua elok amalkan doa ini dimulakan dengan bacaan shalawat syifa 1 kali diikuti doa ini sebanyak 1 kali dan ditiup pada air dan minum. Lakukan pada waktu pagi sebelum sarapan pagi. إن شاء الل jisim tulang anda akan bertambah kuat. Selalu makanan yang banyak kandungan kalsium.


Maksudnya: (Surah Yasiin: Ayat 78 dan 79).

78. Serta dia mengemukakan satu misal perbandingan kepada Kami (tentang kekuasaan itu) dan dia pula lupakan keadaan Kami menciptakannya sambil dia bertanya: Siapakah yang dapat menghidupkan tulan…

KEDAHSYATAN AYAT KURSI

1. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak mencegah akan dia daripada masuk surga, kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

4.Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

5.Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6.Jika anda berpindah ke …

Apakah keistimewaan WANITA bernama ISTERI...?

Image
✔ Dia mampu TERSENYUM disebalik KESEDIHAN’nya.


✔ Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat sekali...

✔ TUTUR katanya merupakan KEBENARAN...

✔ SENYUMAN’nya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya...

✔ PELUKAN dan CIUMANnya mampun untuk memberikan KEHANGATAN bagi anak²nya...

✔ Dia TERSENYUM bila melihat suami dan anak²nya tertawa.

✔ Dia TERHARU & Dia MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pada orang² yang dikasihinya...


✔ Dia sangat GEMBIRA setiap kali melihat KELAHIRAN anak²nya...

✔ Dia begitu sedih melihat KEMATIAN yang berlaku disekelilingnya...

✔ TITISAN air matanya mampu membawa PERDAMAIAN...

Tapi dia sering dilupakan oleh SUAMI kerana 1 perkara...

Bahawa “Betapa BERHARGAnya dia...!!!”

Hanphone siapa ni???

"Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab eklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut .

"Hello?""Abang, nie sayang nie,""Emmm... ""Abang masih ada di kelab lagi ke?""Iya.""Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?""Berapa harganya?""Cuma $1500.00 aje"

"O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat". "Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita …

Jambatan Kayu

Alkisah dua beradik…

Satu masa dahulu, dua beradik, yang tinggal di dua kebun bersebelahan telah berbalah dan berkelahi.

Ia adalah satu pertelingkahan yang serius dalam tempoh 40 tahun untuk dua adik beradik petani berjiran ini, yang berkongsi tanah, peralatan, pekerja dan hasil untuk sekian lama.

Kerjasama utuh antara dua adik beradik akhirnya berkecai. Ia bermula daripada satu salah faham yang kecil sehingga menjadi satu masalah yang besar sehingga akhirnya pertukaran kata-kata melampau melukakan hati diikuti dengan perang dingin berminggu lamanya.

Satu hari, ada seorang datang mengetuk pintu abang. Lalu abang membuka pintu melihat seorang yang penuh dengan peralatan pembinaan.

“Saya sedang mencari kerja untuk beberapa hari,” kata Riduan. “Bolehkah abang beri berikan beberapa tugas kecil yang saya boleh bantu?”

“Ya,” jawab abang. “Saya ada kerja untuk saudara. Lihat parit besar itu di kebun belah sana. Dia jiran saya. Oh tidak, sebenarnya dia adik saya. Minggu lepas kam…