Posts

Showing posts from November 1, 2009

Pencarian Gadis Melayu

Image
Mlm tadi acara gilang gemilang untuk Pencarian Terakhir Gadis Melayu. Tapi apa yg aku saksikan adalah: apakah bezanya pencarian Gadis Melayu dan Miss Universe atau Ratu Cantik? Aku tak nampak sebarang perbezaan kecuali Pencarian Gadis Melayu calon2nya hanyalah gadis melayu. Secara skala, semua ujian yg di lakukan seperti menari, berlakon, menyanyi, bersajak dan sebagainya dan disusuli dengan soalan2 yang perlu di jawab oleh calon2 adalah skala seperti biasa yang kita lihat dalam pencarian ratu cantik yang diharamkan oleh islam. Bezanya pakaian tidaklah menjolok mata sebagaimana Miss Universe atau Ratu Cantik. Tapi konsepnya tetap sama.

Bagi mempastikan Pencarian Gadis Melayu ini tidak dipandang serong, maka jemputan yang hadir pada mlm tadi bukan lah calang2 orgnya. Jika benar ada yg merasakan perkara ini lebih kearah kemungkaran, siapakah yang berani bersuara.....

Shiro Manja Mama

Image
Kucing aku. Shiro namanya. Tengahari semalam masa aku sampai kat rumah selepas 4 hari berseminar kat Tekam Plantation Resort, terkedek2 lari kat aku. Gesel kaki aku. Aku angkat dia. Peluk dia. Dia gesel kepala dia kat lengan aku. Aku peluk dia, Aku usap dia. Aku geletek perut dia, grrrr...bunyi dia geli. Dia cakar tangan aku. Aku geletek dia lagi. Terkedek2 dia lari. Main aci nyorok. Last2 bila dah letih, bergolek dia sebelah aku. Bila aku usik dia lagi, dia lari dok kat sofa sebelah sana. Karang bila dia tengok ekor dia bergerak2, kejap2 dia berpusing2 mengejar ekor dia sendiri. Comel. Gebu. Manja.Yang paling best, dia garang2 manja and dia suka kembangkan ekor dia. Mcm squirel. Kata anak aku, Shiro rindu la tu, lama tak nampak mama.Malam tadi, lepas aku bagi dia makan. Aku gosok2 kepala dia. Aku letak dia dlm kandang. Baru aku nak lelap, dengar bunyi bising kucing bergaduh. Dengar suara si Shiro ni. Tapi hati aku kata takkan la. Aku dah letak shiro dlm kandang dengan Blacky. Tak lam…