Posts

Showing posts from August 12, 2012

Tanyalah Ustaz: Diet Rasulullah

Image

Tamir Housny Song

Image
Org lain sibuk2 dengan lagu raya...tapi aku nie lain. Suka lak dengar lagu2 mcm nie.. rasa happy. Music dia pn lain..Best..Lagu Tema Ihya Ramadhan - Sheikh Nuruddin Tv Al Hijrah

Image
Enjoy it! Lama sgt tercari-cari lagu nie...Allah Tahu HatiMu

Image

Doa buat Ibu

Image

Lailatul Qadar

Image
Janganlah kamu beribadat kerana lailatul Qadar semata2 tapi beribadatlah kerana mencari keredhaan Allah semata2. Kelebihan lailatul Qadar adalah hak Allah pada hamba-Nya sudah tiada ragu padanya.adapun ibadat pada malamnya adalah hak kita sebagai hamba pada-Nya.Bagaimana kalau seseorg pekerja yg tdk menjalankan tugas dgn baik meminta upah yg tinggi dari majikannya,pasti ia merasa malu kerjanya tdk sempurna, begitulah gambaran kita yg byk lalai memikirkan ganjaran yg besar.Utamakan ikhlas, taubat dan taqwa, nescaya diberi rahmat oleh-Nya.Hidupkan hati dgn muhasabah diri agar terasa hinanya diri di hadapan Allah itulah sebenar2 seorang hamba di sisi Allah.


Tazkirah utk diri sendiri yg byk lalai pada-Nya.

Mengapa Rasulullah SAW melarang kita minum sambil berdiri???

Image
Ternyata secara perubatan, dlm tubuh kita terdapat penapis sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke kantung kencing, boleh mnyebabkan penyakit kristal ginjal.

Subhanallah, tiap perintah dan larangan Rasul pasti bermanfaat bgi umatnya!

Terapi air putih : JANGAN LUPA BANYAKKAN MINUM AIIR MASAK..

1. Minum 2 gelas air setelah bangun tidur dpat membersihkan organ-organ internal.
2. Minum segelas air 30 minit sebelum makan dapat membantu fungsi seluruh pencernaan + ginjal
3. Minum segelas air sebelum mandi dapat menurunkan tekanan darah
4. Minum segelas air sebelum tidur dapat mencegah stroke dan serangan jantung..
~~ muga bermanfaat ~~
Image

Pelangi disetiap Hujan

Image

Memaafkan....

Memaafkan tidak perlu melupakan. Sebagai seorang motivator dan juga seorang practitioner Time Line (TM) Terapi, saya amat maklum bahawa kita bukan memadamkan memori tetapi kita membuang emosi negatif yang berkaitan dengan memori itu. Oleh itu, maafkanlah walau pun sukar melupakan. Yang penting, usah disebut dan diungkita lagi. ~ Dr. Hj. Tengku Asmadi ~

Doa Mengakui Kesilapan dan Memohon Keampunan

"Ya Allah, Engkaulah Rabbku, tiada tuhan yang layak disembah melainkan Engkau. Engkau telah menciptakan aku dan aku hamba-Mu. Dan aku tetap berpegang pada janji dan taat setia terhadap-Mu dengan segala kemampuanku.
Aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan yang aku lakkan. Aku mengakui segala nikmat-Mu kepdaku dan aku mengakui dosa yang aku lakukan. Maka ampunilah dosaku. Sesungguhnya tiada siapa yang dapat mengampunkan dosa melainkan Engkau. (Riwayat al_Bukhari)

Pesanan:

Hadis ini daripada Syaddad bin Aus r.a. bahawa RAsulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:"Penghulu doa keampunan (istifar) ialah kamu mengucapkan..(sebagaimana doa di atas). Sesiapa yang mengucapkannya pada waktu siang dengan penuh keyakinan lalu dia mati pada hari tiu sebelum petang (malam), maka dia akan dimasukkan ke syurga. Dan sesiapa mengucapkannya waktu malam dengan penuh keyakinan lalu dia meninggal dunia sebelum pagi, makan dia termasuk dalam kalangan ahli syurga."

Antara keistimewaan 'p…