Posts

Showing posts from March 25, 2012

Manisnya Iman

Asm sahabat2 semua, iman itu ada rasa, rasanya bahagia sekali dan amat manis. Namun, ia hanya dpt dinikmati oleh hamba2 Allah yg istiqamah. Bermulalah, walaupun dgn yg sedikit krna apabila istiqamah ia jadi sgt besar dan bernilai di sisi Allah. Contohnya, solawat kpd Rasulullah saw setiap pagi, almathurat pagi ptg melindungi diri, sedekah walau sedikit setiap hari, tilawah alquran setiap dinihari, budayakan manis muka ke mana jua pergi, berdakwahlah walau satu ayat sehari. Sahabat2ku, kita tak kan mampu solat 24 jam, ttp kita mungkin dapat pahala solat 24 jam. Kita tak mungkin dpt mengaji al quran 24 jam, ttp kita mungkin dpt pahala mengaji alquran 24 jam, kita tak mungkin dapat bersedekah 24 jam, ttp kita mungkin blh dpt pahala sedekah 24 jam..... Dengan apa? Dengan kita mengajar dan menyampaikan kepada insan2 di sekeliling kita. Allah tak mengurangkan sedikit pun pahala utk kita yg mendidik dan menyampaikan setiap kali orang lain beramal dgn ilmu yg kita sampaikan dgn …

Dari FB Dato' Dr Fadillah Kamsah

As salamu'alaikum para shbt. Prinsip hidup yg Allah gariskan: Man Jadda Wa Jada = Tiada siapa yg boleh ubah diri kita kecuali kita sendiri. So jgn buat atau cari sebarang sbb atau alasan utk tidak berubah ke arah yg lebih cemerlang, utk tidak bahagia, berdendam, merajuk, bersangka buruk, masam muka, menyesali nasib, rasa tertipu, etc. Ingat: Bila kita berubah dalaman & luaran, Allah akan ubah semua org & semua makhluk di sekitar kita. Nasib & segala aspek diri kita juga akan berubah ke arah yg lebih positif. Moga Allah jadikan kita org2 yg d rahmati. Wassalam.

Kembali ke Tanah air

Alhamdulillah setelah berpergian selama 2 minggu ke Tanah Suci, kami telah selamat kembali ke Tanah Air pada hari Ahad 25hb Mac 2012. Bertolak dari Madinah jam 9.00mlm waktu ArabSaudi, transit di Riyadh selama sejam sebelum berlepas ke KLIA. Tiba di KLIA jam 1.00tghari waktu Malaysia. Selesai check-out, collect luggage dan air zam zam lebih kurang pukul 3ptg. Solat dan mkn sebelum check-in semula untuk flight ke Kuantan jam 6.15ptg. Tiba di lapangan terbang Kuantan jam 7.15mlm. Alhamdulillah. Entri yg selepas ini InsyaAllah sy akan berkongsi serba sedikit pengalam kami di sana.

Kasih sayang tanpa syarat

Sahabatku sekelian:
Kasih sayang sesama manusia, bukanlah seperti perniagaan..
di mana keuntungannya dikira dan dibilang dalam bentuk angka.
Kasih sayang juga bukanlah barang dagangan tetapi ia adalah pemberian ikhlas untuk mendapat sesuatu yang lebih berharga daripada Allah SWT.
Oleh itu, berilah kasih sayang tanpa mengharapkan balasan kerana sesungguhnya:
Kunci kebahagiaan dalam kehidupan ialah mencurahkan sepenuh kasih sayang tanpa syarat dan tanpa balasan.
ANDA BUAT,ANDA DAPAT.
HATI IKHLAS,PASTI DIBALAS.
MANISKAN IMAN,MANISKAN SENYUMAN.