Resepi Kek Coklat Tanpa Telur




  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/4 sudu teh garam ( secukupnya )
  • 3/4 cawan gula
  • 2 sudu besar coklat cip
  • 1 cawan air ( 250 ml ) atau secukupnya - better guna air sejuk dlm fridge
  • 1/2 sudu besar esen vanilla
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1/4 cawan minyak

CARA MENYEDIAKAN :
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah celcius.
  2. Masukkan tepung gandum,baking powder,soda bikarbonat,serbuk koko yang diayak dalam bekas dan gaulkan sebati.
  3. Kemudian,masukkan pula air sejuk,gula,esen vanila,jus lemon,garam serta minyak dan pukul hingga sebati.
  4. Setelah itu,masukkan cip coklat dan pukul lagi sehinggalah semuanya sebati dan tidak berketul.
  5. Sediakan loyang segiempat dan sapukan mentega pada dasar loyang tersebut.
  6. Tuangkan adunan kek coklat ke dalam loyang dan ratakan.
  7. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit sehingga masak.
Untuk Topping :
Masukkan coklat masakan,sedikit susu segar dan 1 sudu kecil madu dalam bekas dan guna kaedah doule boiler..biarkan cair dan toppingkan atas kek coklat, taburkan juga  coklat urai sebagai hiasan.
^_^  Tips kalau nk tau kek dah masak sempurna atau belum : Cucuk kek dengan lidi sate dan keluarkan lidi..kalau bersih lidinya maksudnya kek dah sempurna,tp kalu masih melekat isi kek pada lisi tersebut..kek x masak lg la tu…


(dr resepi mudah)

Comments

Popular posts from this blog

Antara Khasiat Daun Sireh

Bismillahi tawakkaltu ‘alallahi, walaa haula wala quwwata illa billah

Kumpulan Doa dan amalan mencari barang hilang