Resepi Rendang Ayam

 

Bahan-Bahan:
Bahan untuk di kisar
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
2 cm kunyit hidip
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 batang serai, hiris nipis
10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
Bahan-bahan berkaitan lain
1 kg ayam, potong ikut selera anda
3 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2 helai daun kunyit, di carik atau hiris kasar
1 keping asam keping
Cara Penyediaan
Masukkan kesemua bahan2. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk. Kemudian masukkan pula santan pekat, asam keping dan daun kunyit.
Pada ketika ini, kuah perlu kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan kuah menjadi pekat sekata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah sudah cukup rasa masam, boleh diangkat keluar asam keping dari kuah.

Comments

Popular posts from this blog

Antara Khasiat Daun Sireh

Bismillahi tawakkaltu ‘alallahi, walaa haula wala quwwata illa billah

Kumpulan Doa dan amalan mencari barang hilang