Japanese cheese cake
Bahan-bahan
7 keping cheddar cheese
200ml susu
75gm butter
75gm tepung naik sendiri
4 biji telur
100gm gula halus
1/2 sudu teh cream of tartar
Cara cara
1. Siat siatkan cheddar cheese campurkan dengan susu. Masakkan atas api perlahan. Kacau sokmo
2. Bila dah hancur masukkan butter sehingga cair. Tutup api n sejukkan
3. Asingkan telur putih n telur kuning
4. Pukul telur putih, gula n cream of tartar sampai jadi meringue
5. Kemudian pukul telur kuning sampai kembang. Campurkan dgn campuran susu cheese n butter tadi (tapis)
6. Masukkan tepung sedikit sedikit. Kacau perlahan hingga sebati
7. Masukkan adunan putih telur. Kaup balik.
8. Lapiskan loyang n panasksn oven
9. Masak 30 min guna kaedah bain marie
Comments