Resepi laksam (12 gulung)
3 cawan tepung beras 1/2 cawan tpg gandum sedikit garam 4 3/4 cawan air suam 3 sudu besar minyak masak campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar * panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak * masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit.. *angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk.. * guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis.. *kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis.. kuah laksam 6 orang makan 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti 2 biji bwang sederhana besar 2 ulas bawang putih.. sedikit je halia 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halu