Daging Masak merah Ala Thai
Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar
1 sudu besar cili kisar
dua sudu besar sos tiram
Satu sudu besar sos ikan thai
1/4 cawan sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
kacang panjang - jika suka
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana-mana pun boleh)
Cara-cara
1. Rebus daging dengan sedikit sahaja pewarna merah hingga empuk dan potong nipis.
2. Di dalam kuali, panaskan minyak dan goreng dahulu daging hingga kuning sedikit. Ketepikan.
3. Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan cili giling. Kacau sebentar dan bolehlah di masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
4. Masukkan pula daging tadi, bawang besar yang di hiris dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Kalau inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air dan sos tomato.
6. Bila sudah masak, bolehlah di hidangkan dengan nasi putih.
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar
1 sudu besar cili kisar
dua sudu besar sos tiram
Satu sudu besar sos ikan thai
1/4 cawan sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
kacang panjang - jika suka
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana-mana pun boleh)
Cara-cara
1. Rebus daging dengan sedikit sahaja pewarna merah hingga empuk dan potong nipis.
2. Di dalam kuali, panaskan minyak dan goreng dahulu daging hingga kuning sedikit. Ketepikan.
3. Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan cili giling. Kacau sebentar dan bolehlah di masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
4. Masukkan pula daging tadi, bawang besar yang di hiris dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Kalau inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air dan sos tomato.
6. Bila sudah masak, bolehlah di hidangkan dengan nasi putih.
Comments