Sambal Tumis
Actually I was looking around and asking around for the BEST Sambal Tumis. So, I did some compilation on a few recipe which is merely the same for my reference and for those who would like to upgrade their Sambal Tumis Skill. My problem is I NEED TO REDUCE OIL CONSUMPTION IN MY COOKING. But unfortunetly, I feel that when reduce the oil consumption, the taste would be differ n sometimes our cooking cepat hangit!. So, one of my frendz suggest that I cooked with the right consumption then the extra oil, scope it out (ceduk dan buang!) Good idea! Guest what... he's a guy but knows how to cook very well!
So here it goes, ........
*************************************************************************
Konon2lah tengah buat sambal tumis kan
Maka marilah kita sharekan petua kita membuat sambal tumis yang sedap (pada kita la).
Saya buat sambal tumus begini caranya...
Panaskan minyak secukupnya dan tumislah bawang kecik dan bawang putih yang ditumbuk/ kisar... Semasa kisar kalau boleh jgnlah bubuh air banyak2, cukup sekadar biar dia boleh kisar dan pusing je... Tumis sehingga naik bau dan masukkanlah cili kisar. CIli boh bagi saya kurang best...
cilinya mestilah ditumis dengan minyak yang cukup (tak leh kurang). Apinya mesti kecil dan tumis sehingga naik minyak. Selepas naik minyak barulah diletakkan gula. Gula bersama minyak akan jadi caremalize le gula tu, dan warna sambal akan jadi lebih gelap dan cantik dan rasa gula tu juga lebih sedap.
Kemudian barulah masukkan asam, garam dan air secukupnya...
Kalau sambal bilis, masukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili.. lebih perisa sambalnya...
Kalau sambal sotong, utk elak sotong berair dan mencemar sambal, maka selepas basuh, perapkan dengan garam. Nanti adjust le garam dalam sambal ye.
Kalau sambal udang, rebuskan kulit udang dan masukkan airnya dalam sambal.
Itu sahaja.... Sharelah tips kalian pula ya
http://ratuhati.com
*************************************************************************
So here it goes, ........
Sweet Sambal Tumis*****************************************************************
(recipe source: by Sonia aka Nasi Lemak Lover)
100g dried chilies
100g fresh red chilies
10g bird’s eye chilies
250g shallots (I use Rose shallots, bawang Rose)
1 big onion
10g ginger
15g galangal (blue ginger)
30g garlic
15g belacan (shrimp paste)
3/4 cup cooking oil (suggest change to 1 cup)
40g tamarind pulp , add 1/4cup water to become assam water, discard the seeds
50g sugar or palm sugar (gula Melaka)
1tsp salt
Method
1. Use a scissor to discard dried chili’s head and cut into 2-3pcs and boil in hot water for 5mins. Drain and discard the chili seeds if you want less spicy.
2. Toast belacan in a frying pan, chopping and break it up till powdery and aromatic.
3. Blend dried chili, fresh chili, shallots, big onion, ginger, galangal and toasted belacan with 1/4cup of water till smooth paste.
4. Pour chili paste into a big wok, stir fry for 5-10mins over medium low heat until slightly dried paste (By not adding oil at this time as to avoid oil spill)
5. Now add in cooking oil, continue stirring (tumis) over low heat for 30-40mins. The chili paste will turn darker, light and oil separated after long stirring.
6. Add in assam water, salt and sugar, continue stirring (tumis) for 5-10mins.
7. Leave to cool before storing in the fridge or freeze in small containers for later use.
BAHAN - BAHANNYA :-)
1 cawan ikan bilis yang telah dibersihkan, rendam
3 senduk nasi penuh cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 biji bawang besar hiris berangkai
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1/2 inci halia
3 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, kacau dan masak hingga pekat. Guna api sederhana dan kacau selalu.
- Masukkan ikan bilis dan hirisan bawang besar. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (kalau nak guna serbuk perasa pun boleh). Masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ubi rebus.
*************************************************************************
Konon2lah tengah buat sambal tumis kan
Maka marilah kita sharekan petua kita membuat sambal tumis yang sedap (pada kita la).
Saya buat sambal tumus begini caranya...
Panaskan minyak secukupnya dan tumislah bawang kecik dan bawang putih yang ditumbuk/ kisar... Semasa kisar kalau boleh jgnlah bubuh air banyak2, cukup sekadar biar dia boleh kisar dan pusing je... Tumis sehingga naik bau dan masukkanlah cili kisar. CIli boh bagi saya kurang best...
cilinya mestilah ditumis dengan minyak yang cukup (tak leh kurang). Apinya mesti kecil dan tumis sehingga naik minyak. Selepas naik minyak barulah diletakkan gula. Gula bersama minyak akan jadi caremalize le gula tu, dan warna sambal akan jadi lebih gelap dan cantik dan rasa gula tu juga lebih sedap.
Kemudian barulah masukkan asam, garam dan air secukupnya...
Kalau sambal bilis, masukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili.. lebih perisa sambalnya...
Kalau sambal sotong, utk elak sotong berair dan mencemar sambal, maka selepas basuh, perapkan dengan garam. Nanti adjust le garam dalam sambal ye.
Kalau sambal udang, rebuskan kulit udang dan masukkan airnya dalam sambal.
Itu sahaja.... Sharelah tips kalian pula ya
http://ratuhati.com
*************************************************************************
Sambal Tumis Nasi Lemak
Kiriman: Rosmanizah Abdul Rahman Hits: 2433 Rating: 8.01 Review: 0 |
|||||||||||||
Bahan-Bahan: | |||||||||||||
Segenggam ikan bilis digoreng
2 biji bawang merah ditumbuk 1 biji bawang Putih ditumbuk Cili kering dikisar Air asam jawa Minyak |
1 labu dan bawang besar dikisar halus
Belacan Gula Garam Ajinomoto |
||||||||||||
Cara: | |||||||||||||
Minyak dipanaskan, masukkan bawang putih dan bawang merah. Dah naik bau dan kekuningan masukkan cili + bawang besar yang dikisar halus + gula + garam + aji + belacan dan air asam.Masak hingga cili masak sampai timbul minyak baru masukkan ikan bilis yang digoreng | |||||||||||||
Cadangan Hidangan: | |||||||||||||
Kalau buat sambal ni bayak2 tanpa ikan bilis pun takpe. Boleh buat sambal segera, tambah ikan goreng ke, buat nasi& mee goreng serta ayam masak merah pun sedap. | |||||||||||||
Tambahan: | |||||||||||||
Rahsia kesedapan sambal tumis ni terletak pada bawang besar yang dikisar
tadi. Sambal semuanya sama tapi nak tahu sedapnya sambal ni kena cuba baru tahu. (blog Mesra.net) ########################################## update: 11/1/13 Pagi nie berjaya membuat Sambal Tumis berpandukan tips2 kat atas...ok lah. Alhamdulillah, no komen..Well, no komen is ok. Kalau ada komen pun ok...boleh baiki lagi. Kawan2 opis pun kata sedap. Cuma aku nie aje, tukang masak yg takut nak makan...huhuhu. Takut org mkn x sedap. As far as today, pagi nie aje, Angah sarapan nasik lemak + sambal tumis dgn 2x tambah...emmm..siap bekal lagi tuk sekolah. Adik ngan Alang bawak bekal mcm biasa. Hubby pun sarapan jugak, alhamdulillah...no komen. Sbb dia dh pesan siap2, kalo x komen tu maknanya sedap la tu...hihihi So, cara yg aku buat: Cili kering blend bawang kecik 5-6labu bawang besar 1 labu bawang putih 4ulas gula secukupnya garam secukupnya belacan sket udang kering sket gula merah sket air asam jawa secukupnya minyak 1. Tumis cili + bawang merah + bawang putih + belacan + udang kering blend dgn minyak hingga masak betul. Baru masukkan garam, gula, gula merah, air assam. Kemudian baru masukkan bawang besar yg dipotong bulat. Minyak kene secukupnya. Tak boleh sket. Lps dh masak, kalo x nak minyak banyak, cedok + buang. Baru cantek sambal tumisnya... 2. Goreng ikan bilis garing, baru masukkan sket dlm sambal tumis. Biasa2 org masak nasik lemak, basuh beras, masukkan air + Santan+ Halia + garam. Betul? Tapi aku buat lain sket. Tadi tu resepi mak aku. Yang nie resepi Ibu Mertuaku :) Beras Santan + air (sbb dulu kita perah kelapa, skrg rata ramai yg pakai santan pekat jadi kena la campur air) Garam Halia mayang Bawang besar mayang Lada Hitam sket Jintan Manis sket Jgn lupa nak wangi letaklah daun pandannnn.... cuba lah |
Comments