Resepi Kek Coklat Tanpa Telur
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/4 sudu teh garam ( secukupnya )
- 3/4 cawan gula
- 2 sudu besar coklat cip
- 1 cawan air ( 250 ml ) atau secukupnya - better guna air sejuk dlm fridge
- 1/2 sudu besar esen vanilla
- 1 sudu besar jus lemon
- 1/4 cawan minyak
CARA MENYEDIAKAN :
- Panaskan ketuhar pada suhu 160 darjah celcius.
- Masukkan tepung gandum,baking powder,soda bikarbonat,serbuk koko yang diayak dalam bekas dan gaulkan sebati.
- Kemudian,masukkan pula air sejuk,gula,esen vanila,jus lemon,garam serta minyak dan pukul hingga sebati.
- Setelah itu,masukkan cip coklat dan pukul lagi sehinggalah semuanya sebati dan tidak berketul.
- Sediakan loyang segiempat dan sapukan mentega pada dasar loyang tersebut.
- Tuangkan adunan kek coklat ke dalam loyang dan ratakan.
- Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit sehingga masak.
Untuk Topping :
Masukkan coklat masakan,sedikit susu segar dan 1 sudu kecil madu
dalam bekas dan guna kaedah doule boiler..biarkan cair dan toppingkan
atas kek coklat, taburkan juga coklat urai sebagai hiasan.
^_^ Tips kalau nk tau kek dah masak sempurna atau belum : Cucuk kek
dengan lidi sate dan keluarkan lidi..kalau bersih lidinya maksudnya kek
dah sempurna,tp kalu masih melekat isi kek pada lisi tersebut..kek x
masak lg la tu…(dr resepi mudah)
Comments